26 mars 2011

Smak av Grekland

moussaka

eldkorg

Moussaka och förberedelse inför Earth hour.
Bjussar på receptet på en moussaka som (faktiskt) var värd besväret.

Greklands nationalrätt
6 personer

3 auberginer
1 kg potatis

Köttfärssås:
1 dl olivolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
500 gr nötfärs
1,25 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk bladpersilja
2 krm muskot (går att utesluta)
2 krm kanel, kanske lite mer
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
ev. lite chili efter smak
2,5 sl riven ost
1/2 dl ströbröd

Bechamelsås med ost:
1,5 dl vetemjöl
3 msk rapsolja
9 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm muskot
2 dl riven ost
2 ägg

Gör så här:
Ta fram en stor ugnsfast form. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Blötlägg i saltat vatten, för att mildra den beska smaken och låta vätskan rinna av. Efter 20 min torkar du dem på hushållspapper. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg den i botten på en ugnsfast form. Stek auberginen lätt.
Sedan är det dags för köttfärssåsen. Värm oljan och hacka och fräs löken och vitlöken.
Stek den tillsammans med köttfärsen och tillsätt den andra ingredienserna till köttfärsåsen.
 Låt puttra i 15 minuter på svag värme. Sedan gör ni ostsåsen. Vispa mjölet med rapsoljan.
Häll mjölken i kastrull och låt den bli varm. Tillsätt mjölet som du vispat ut med rapsoljan, och låt de koka upp under omrörning i 2-3 min, tills du får en fin slät sås. Ta bort kastrullen och salta och peppra och tillsätt osten och äggen. Rör runt.
Lägg köttfärsen över potatisen och därefter auberginen. Häll över ostsåsen och låt det täcka auberginen.
Strö över mera ost och lite ströbröd, för att skapa en krispig yta. In i ugnen på 200°C i ca 45 minuter.
Låt den gärna stå en stund innan servering. Passar utmärkt till en härlig sallad och varför inte lite tzatziki...

Inga kommentarer:

{Besökare}


Total:
Today: